Bedroutines

image

Elk gezin is anders. Andere normen en waarden, andere regels en routines. Wat vrij logisch is.

Wanneer kinderen naar school gaan, komt de vraag: hoe laat breng ik mijn kind naar bed?

Op slaapinfo.nl vond ik volgend overzicht van het aantal uren slaap een kind gemiddeld nodig heeft:

image

Er staat ook een mooi overzicht van hoe laat een kind naar bed moet gaan. Neem gerust een kijkje. Je kan veel interessante informatie vinden op de site.

Op de Facebook groep deed ik ook even rondvraag en het komt er dus op neer dat de meeste mama’s vooral rekening houden met de persoonlijke behoeftes van het kind en het gezin. Als je pas om 19u thuis bent, dan is het bijna onmogelijk om je kind zijn of haar bed in te krijgen tegen 19u30. In andere gezinnen zitten de kinderen van 12 nog voor 20u in bed. Maar soms is dat gewoon omdat ze ook heel vroeg moeten opstaan. Of veel slaap nodig hebben. Dus zie de bedtijden op de website niet als strikte uren, maar meer als een richtlijn om mee te werken.

Het lijkt mij wel belangrijk dat een kind een vaste bedtijd hééft. Kinderen hebben routine en voorspelbaarheid nodig. Een bedroutine kan een uur in beslag nemen, of 5 minuutjes. Ook hier geldt dat de routine persoonlijk is. Wat best werkt voor jullie. De routine dient vooral om rust te brengen en de dag af te sluiten.

Soms krijgt het kind een badje voor het slapengaan, soms wordt er een boekje voorgelezen of liedjes gezongen, soms is het gewoon een knuffelmomentje en soms is het voldoende een kus te geven en slaapwel te zeggen.

Enkele dingen waar je wel rekening kan mee houden:

Rust: als je kindje graag wild speelt, rond rent en van zetel naar salontafel springt net voor het bedtijd is, probeer dan iets te vinden waardoor het kan kalmeren. Samen een rustig programma kijken, liedjes zingen, een verhaaltje lezen,  vertellen hoe hun dag was, muziek luisteren, … Het is belangrijk dat je kind weet dat het nu klaar is met gekke dingen doen, en dat het bedtijd is.

Eten en drinken: je wil natuurlijk niet dat je kleintje midden in de nacht wakker wordt met een grommende maag. Als het geen avondmaaltijd neemt, is het verstandig om toch nog iets kleins te laten eten, een uurtje voor het gaat slapen. Een boterhammetje, een yoghurt, rijspap,… Laat het ook nog wat drinken, maar zeker geen limonade of andere suikerbommen. Water of melk is meer dan voldoende.

Media: persoonlijk vind ik het een heel slecht idee om een kind te laten tv kijken of op een tablet spelen, in bed. Voor het slapen gaan, moeten de hersenen de kans krijgen om tot rust te komen. Kalme muziek luisteren, een boekje lezen, … Dat zijn allemaal eenzijdige stimulansen, maar spelletjes spelen, tekenfilms kijken, allerlei flitsende beelden stimuleren de hersenen op zoveel verschillende manieren, dat ze actief blijven en het slapen moeilijk of onrustig maken.

Verder is het vooral aan jou om een manier te vinden die het best werkt voor jouw kindje, jezelf en jullie schema. Probeer er iets leuks en gezelligs van te maken!

Hoe laat gaan jullie kinderen slapen? Wat zijn jullie vaste routines?

 

Plaats een reactie