5 Natuurlijke Anti-Luis Middeltjes

image

Van zodra school weer begint, bereiden veel mama’s zich – bewust of onbewust- voor op die eerste, gevreesde brief in de schooltas: luizenalarm!

Iedereen weet dat waar veel kinderen samenkomen, luizen zich ook rot amuseren. Van dit hoofd naar dat hoofd, van deze jas naar die jas. Precies een luizenpretpark. Je krijgt ze veel sneller dan dat je er van af geraakt. En kieskeurig zijn ze niet!

Luizenshampoos en balsems kosten veel geld, maar werken vaak niet. Of niet voldoende. Ik heb vaak 20 euro uitgegeven voor luizenshampoo, de richtlijnen volledig gevolgd om dan na de hele procedure weer zo’n vieze grote luis te zien krioelen in het haar van mijn dochters. Ik krijg er nog de kriebels van!

Het is al enkele jaren geleden dat ze luizen hadden, maar ik ken de terreur. Het is iets dat je nooit meer vergeet. Jammer genoeg. Maar voor je naar chemische producten grijpt om van die kriebelmonstertjes af te komen, probeer toch eerst even deze:

1. Azijn

Ja, echt. Azijn. Je kan appelciderazijn (of gewone keukenazijn)vermengen met genoeg gewone shampoo om het volledige haar in te zepen. Zet een badmuts of douchemuts op en laat het een kwartierje intrekken. Daarna was je het uit en kam de dode luizen eruit, met de natkammethode. Herhaal dit elke 2 dagen tot ze weg zijn.

2. Lavendelolie

Ik doe enkele druppels in de kraag van de jas en een drupje achter elk oor. Luizen haten de geur en zullen de jas van je lieverd met veel plezier overslaan.

3. Ei en citroen

Deze heb ik niet geprobeerd, maar vaak gehoord dat het werkt. Meng een rauw ei met een theelepel citroensap en een theelepel azijn. Aanbrengen op het haar, een half uur laten inwerken en dan uitwassen, conditioner erop en met een luizenkam erdoor.

4. Gel

Als er luizenalarm is en je kind heeft er nog geen, hou het haar vettig. Dan kunnen de luizen hun eitjes niet vastzetten in het haar. Enne, met vettig bedoel ik niet vuil, hoor! (Voordat iemand de kinderbescherming belt). Doe er elke dag haarmousse of gel in. Haar in een staart en hou het even vol tot de luizen op school weg zijn. Het is sowieso best om je haar niet los te dragen als er luizen in de buurt zijn.

5. Etherische oliën

Meng: 1 ml. Eucalyptus, 1 ml. Geranium, 1 ml. Lavendel, 1 ml. Rozemarijn en 1 ml. Pepermunt met 35 ml. Olijfolie, 10 ml. Notenolie en 50 ml. Maiskiemolie. Dit in goed in het haar inmasseren, 1 uur laten inwerken en goed uitspoelen. Daarna eventueel wassen met een neutrale shampoo.

Deze etherische oliën zijn dodelijk voor hoofdluizen en neten, maar voor mensen niet gevaarlijk. Bovendien veroorzaken etherische oliën geen resistentie wat bij veel synthetische bestrijdingsmiddelen wel gebeurt.

Etherische oliën vind je bij de natuur/reformwinkel en soms in het Kruidvat. Ze zijn niet echt goedkoop, maar je hebt vaak maar een paar druppels nodig en je kan ze voor verschillende dingen gebruiken.

6. En als je toch liever een ‘echt’ luizenproduct gebruik: vraag naar een product op basis van siliconen. Veilig voor het haar en je kind!

Kennen jullie nog andere huismiddeltjes tegen luizen? Ik lees ze graag!

Advertenties

One Reply to “5 Natuurlijke Anti-Luis Middeltjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s