Waarom vrouwen een geheime schat moeten bewaren

image

Ooit zag ik in een film over het ‘Wilde Westen’ (zoals dat zo mooi heet), een vrouw die, achter de rug van manlief om, een geheim spaarpotje had, onder een houten vloerplank in hun slaapkamer. Op een bepaald moment werd de man vermoord (in het Wilde Westen vlogen vaak wat kogels heen en weer natuurlijk); en de vrouw nam haar dochter van een jaar of 8 mee naar de slaapkamer om haar het geld te tonen die ze samengespaard had, in een mooi oud koekenblik. Het geld waardoor ze niet in armoede vervielen na de dood van de enige kostwinner in huis. Ze adviseerde haar dochter om altijd ervoor te zorgen dat ze wat centjes langs de kant had, en dit nooit aan iemand te vertellen, want in tijden van nood heeft niemand het beste met je voor, behalve jij zelf.

Laat dat maar even bezinken.Er zit zo veel wijsheid in die ene scène. In die ene zin.

De tijd dat de man het geld binnenbracht, de vrouw het huishouden deed en huwelijken voor eeuwig waren, is voorbij. Vrouwen zijn zelfstandiger. Vrouwen kiezen zelf of ze gaan werken of liever huisvrouw zijn.

Die keuzevrijheid is natuurlijk relatief, omdat we in een maatschappij leven die het bijna onmogelijk maakt voor een gezin om comfortabel te leven op 1 inkomen (wat ik eigenlijk verfoei, maar dat is weer stof voor een andere post). Maar de vrijheid is er wel. En wat de keuze van de vrouw ook is, het is essentiëel dat een vrouw weet hoe ze met geld moet omgaan. Hoe ze geld kan sparen. Waarom ze geld MOET sparen.

Geld is macht. Zo simpel is het.

Geld geeft je de macht om eten te kopen. Kledij te kopen. Een huis te betalen. Geld geeft je de macht om bij een partner weg te gaan als de relatie om zeep is. Geld geeft je de macht om opnieuw te beginnen. Gelf geeft je de macht om van niemand afhankelijk te zijn.

En geld geeft ook gemoedsrust. Niet weten van welk hout pijlen te maken, hoe je én de rekeningen zal betalen én een maaltijd op tafel zetten, zorgt voor zo een enorme stress in je hoofd en in je leven. Als je een buffer hebt, hoe klein die ook mag zijn, is het mentaal net iets gemakkelijker om problemen – financiële in dit geval – aan te pakken.

Het zal je niet gelukkig maken, hoor. Hoe materialistischer mensen zijn, hoe ongelukkiger ze zijn. Dat is mijn bescheiden mening. Maar het blijft een feit dat we geld nodig hebben om in deze maatschappij te leven. Te overleven.

Of je nu een alleenstaande vrouw bent die doet waar ze zin in heeft, een single mama die hard haar best doet om haar kind(eren) alles te geven wat nodig is, of een werkende/niet-werkende vrouw bent in een relatie, het is belangrijk dat je voor jezelf (en je gezin/kinderen) dat mooie koekenblik met centjes onder een houten vloerplank bewaart.

Want je weet maar nooit. Je weet nooit wanneer die dorst komt en je dat zuurverdiende appeltje zal nodig hebben. Misschien gaat je auto kapot. Misschien moet je verhuizen. Wat als iemand in het ziekenhuis belandt of door omstandigheden een tijd niet kan werken? Misschien loopt je huwelijk of relatie ten einde en moet je weer van nul beginnen. Misschien blaast een storm alle pannen van je dak af. Het kan allemaal.

Als vrouw moet je sowieso weten hoe je geld moet managen. Maar het is ook je plicht – en zeker als je kinderen hebt – om je best te doen iets te sparen. Soms spaar je muntjes van 1 en 2 cent in een bokaaltje, soms schrijf je maandelijks 300 euro over op een aparte rekening.

Het hoeven echt geen immense bedragen te zijn om een verschil te maken. Het is gewoon een vorm van jezelf graag zien om ervoor te zorgen dat je een appeltje voor de dorst hebt. Een koekenblik vol muntjes en briefjes die je de mogelijkheid geven verder te gaan, als omstandigheden niet meezitten.

Want zoals de wijze mama uit het Wilde Westen zei: uiteindelijk moet je als vrouw altijd zelf je boontjes kunnen doppen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s