Budget Voor Beginners: Waar Begin Ik?

 

Een budget opstellen. Het klink overweldigend, toch? En het is moeilijk voor iedereen. Maar het is echt wel de moeite waard! Lees waarom hier: Budget Beheer: Wat en Waarom

Ik begon met budgeteren in 2011. En mijn maanden gingen van elke maand te kort komen en een hoop schulden naar elke maand kunnen sparen en geen enkele schuld meer om af te betalen -> meer geld over op het eind van de maand -> meer kunnen sparen -> beter voorbereid op noodgevallen of onverwachte grote kosten.

Dat is mijn persoonlijke ervaring. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad (natuurlijk) en het is echt een gewoonte geworden!

Ik ben er van overtuigd dat budgeteren voor iedereen is. En het is gemakkelijker dan je denkt. Hier is hoe je begint. Neem een blad en papier en noteer het volgende:

  1. Maandelijkse inkomen: loon, istempelgeld, kindergeld, alimentatie, …
  2. Maandelijkse vaste kosten: huur/hypotheek, electriciteit, gas, water, provider, verzekering, pensioensparen, bankkost, … (Dus alle facturen waarvan het bedrag elke maand hetzelfde blijft)
  3. Maandelijkse variabele kosten: boodschappen, benzine, schoolfactuur, kledij, entertainment, medische kosten, … (Alle uitgaven die maandelijks variëren)
  4. Trek je uitgaven (vaste + variabele) van je inkomen af. Als dit bedrag positief is: super! Dan komt er meer geld binnen dan dat buiten gaat. Kom je een negatief getal uit, dan geef je meer geld uit dan dat binnenkomt. In dat geval heb je echt een budget nodig!
  5. Maak er een gewoonte van. Noteer al je inkomsten en uitgaven elke maand. Bereken of je meer inkomen had dan uitgaven die maand. Deel alles in zoals het voor jou gemakkelijkst is: heel algemeen of heel specifiek. Pik een vaste dag om aan je budget te werken (bij mij is dit elke zondag). Maak er echt een onderdeel van je huishoudelijke taken van. Tot het een routine word

De variabele uitgaven berekenen, zal waarschijnlijk de grootste uitdaging zijn. De beste manier hiervoor is een maand lang alle uitgaven bij te houden, ze op het eind van de maand in te delen in categorieën en zo krijg je een eerste bedrag.

Houden jullie inkomsten en uitgaven bij? Wat vind je het lastigste aan budgeteren?

 

Advertenties

One Reply to “Budget Voor Beginners: Waar Begin Ik?”

  1. Ik gebruik sinds een jaar YNAB en ik kan het iedereen aanbevelen,…….je ziet waar elke euro naartoe gaat en je staat niet meer voor onverwachte zaken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s