Serie Verhuizen: De 3 Maanden Truc

img_8637Je hebt eindelijk een leuk huisje gevonden en je kan niet wachten om te verhuizen. Je hebt nog 3 maanden en denkt ‘plenty of time’. Maar er is nooit voldoende tijd. Drie maanden zijn zo om, dan is de verhuisdag er en de paniek, want er moet nog zo veel gedaan worden!

Om te voorkomen dat je op het laatste nippertje door de stress als je haren uit je hoofd trekt, is er maar 1 oplossing: planning, planning, planning. De belangrijkste stap bij het verhuizen hebben we al gehad. Nu is het tijd voor iets meer concreets.

Nee, je hoeft je keuken nog niet in te pakken. Dat is net iets té concreet. Maar er zijn bepaalde voorbereidingen die je nu al kan treffen. Niks te groot, niks te lastig. Het is gewoon pure research.

Ik heb een handig lijstje van alle dingen die je op voorhand zou moeten en kan uitzoeken. Dit lijstje is natuurlijk aan te passen naar uw gezinssituatie, maar ik probeer het zo volledig mogelijk te maken.

Nu is het moment om volgende informatie op te zoeken:

  • Waar is het stadhuis, het postkantoor, het politiebureau, de bib, de apotheker, het zwembad, de supermarkten, snackbars, speelpleinen, parken, restaurants, … En openingsuren zijn ook wel handig, zodat je niet voor een gesloten deur staat, als je je gezin wil gaan inschrijven bij de dienst bevolking van je nieuwe woonplaats. Normaal gezien zal de medewerker je ook een kalender van de huisvuilophaling meegeven. Vraag dan even na of er speciale regels zijn. Sommige steden gebruiken rollende vuilcontainters, in andere steden wordt huisvuil pas elke 2 weken opgehaald,…
  • Als je geen garage of oprit hebt, waar kan of moet je parkeren? Heb je een bewonerskaart hiervoor nodig (aan te vragen bij dienst bevolking)?
  • Wie wordt je nieuwe huisdokter? Kinderarts? Dierenarts? Je kan die gerust een emailtje sturen met de vraag of je zijn/haar naam mag vermelden als de huisdokter van het gezin. Voor mensen met kleine kindjes: waar is de dichtsbijzijnde vestiging van Kind & Gezin?
  • Gaan de kinderen naar een nieuwe school? Nieuwe kinderopvang? Nieuwe sportclubs, fitnesscentra, toneelgroep of andere hobbies? Neem contact op met de scholen en clubs en vraag om ze in te schrijven. Vraag alle nodige info zoals uren, opvang, kosten, … En misschien kan je wel al eens op voorhand gaan kijken. Bij je inschrijving in je nieuwe woonplaats krijg je hoogstwaarschijnlijk ook een folder mee i.v.m. het culturele, sportieve en vrijetijdsaanbod. Maar als je dan toch op de website bezig bent, kan je al eens een kijkje nemen of er iets interessants in het oog springt.
  • Maken jullie vaak gebruik van leveringsdiensten of afhaalrestaurants die thuisleveren? Meestal is de regio van levering beperkt, zeker bij levering van maaltijden. Check even of je kan gebruik blijven maken van dezelfde bedrijven of moet je op zoek naar nieuwe?
  • Iedereen wil goedkoper wonen en de grootste kosten zijn vaak de nutsvoorzieningen. Je hebt weinig keuze bij de waterleverancier. Maar voor electriciteit en gas is het altijd handig om eens te kijken op www.vreg.be of jouw huidige maatschappij de goedkoopste is. Regel de eventuele overstap nu al, met ingangsdatum vanaf de verhuis. Vergeet ook je telefoon- en tvprovider niet!
  • En zeker niet te vergeten: de verhuis zelf! Vraag offertes aan van verhuisbedrijven. Vraag bij de politie bordjes aan om de parkeerplaats voor de woning vrij te houden en ga na bij je nieuwe woonplaats of er een vergunning voor verhuis moet aangevraagd worden en hoelang de goedkeuring in beslag neemt. Vaak is het verhuisbedrijf hiervan ook op de hoogte. Zorg ook dat je weet of je met je bankkaart kan betalen of dat je moet cash betalen en hoeveel het ongeveer zal gaan kosten. Je kan bij hen ook terecht voor verpakkingsmateriaal en zelfs opslag van meubelen indien nodig.
  • Heb je een vakman nodig voor bepaalde herstellingen aan het oude huis (kwestie van je waarborg terug te krijgen), vraag dan nu ook offertes aan. Zelfs als je beslist dat de prijs van de herstelling het niet waard is, heb je toch een idee van wat het zou kosten. Als je huisbaas dan moeilijk doet, weet je ook of het bedrag dat hij eist voor de herstelling realistisch is.
  • En spring terloops ook es binnen bij De Post om een verhuisformulier op te pikken.

Zowat alle informatie die je nodig hebt, is op internet terug te vinden. Veel dingen vind je terug op de officiële website van de gemeente. Neem ook eens een kijkje op goudengids.be of zelfs op google maps.Je zal zien hoe handig het is dit allemaal op voorhand te weten, vooraleer de verhuisgekte begint!

Wat zijn de belangrijkste dingen die jij op voorhand gaat opzoeken? Gebruik jij deze nieuwe stap ook als een goed moment om je vaste kosten te herbekijken en goedkopere oplossingen te zoeken?

Serie Verhuizen: De Belangrijkste Stap

Advertenties

2 Replies to “Serie Verhuizen: De 3 Maanden Truc”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s