Stap 3 Naar Een Leven Zonder Schulden

 

image

Voila. Stap 1 en stap 2 zitten erop. In stap 3 gaan we een plan uitwerken. Iets dat haalbaar is natuurlijk!

We hebben nu een volledig overzicht van wat onze totale schuld was, aan wie betaald moet worden, hoeveel al betaald is, wat we maandelijks minimum moeten betalen en hoeveel interesten er elke maand bijkomen.

Nu gaan we rangschikken. Er zijn 3 methodes: van groot naar klein, van klein naar groot of gebaseerd op interest. Gebaseerd op ofwel het totaal bedrag, het restsaldo of de maandelijkse minimum betaling.

Wat ik persoonlijk het gemakkelijkste vind is rangschikken op basis van het restbedrag, van groot naar klein. Dus ongeacht het totaalbedrag, de maandelijkse betaling of de interest die erbij komt, rangschik je de schulden met het grootste restsaldo bovenaan en zo naar het kleinste restbedrag.

 Nu kan je kiezen: begin je bovenaan of onderaan? Als je begint met het kleinste bedrag af te betalen, kan je al snel enkele dingen afstrepen als betaald. Begin je bovenaan, zal er visueel misschien niet zo snel resultaat zijn, maar het totaal bedrag zakt wel sneller.

Als je besloten hebt ik welke richting je wil werken, zal je moeten beginnen budgeteren.

Tel de minimum maandelijkse afbetalingen samen. Dit is wat je zeker moet betalen per maand om schuldeisers tevreden te houden. Voeg daar nu een bedrag aan toe. Kijk in je maandelijks budget hoeveel je kwijt kan. Schipper een beetje. 20 euro. 50 euro. 100 euro. Het maakt niet uit, alle kleine beetjes helpen.

Voeg dit bedrag toe aan de maandelijkse betaling van ofwel de grootste schuld of de kleinste. Dit ga je extra betalen per maand voor die schuld. Je zou het natuurlijk ook kunnen verdelen over meerdere afbetalingen. Maar dat maakt het onnodig ingewikkeld. En zo blijven ze alle 2 langer aanslepen dan nodig.

Want als de eerste schuld afbetaald is, gebruik je de maandelijkse betaling hiervoor + het extra bedrag dat je toegevoegd had voor de volgende schuld.

Dus stel: je hebt 3 afbetalingen. De eerste is min 10euro/maand voor een bedrag van 40 euro. De 2e is 20 euro/maand voor een bedrag van 80 euro en de 3e is 30  euro/maand voor een bedrag van 120 euro.

Met de minimum maandelijkse betaling van 60 euro (voor de 3 samen), is de totale schuld van 240 euro op 4 maanden afbetaald.

Voeg 10 euro extra toe per maand. Te beginnen met de kleinste schuld

De 40 euro word in 2 maanden afbetaald. Tijdens die 2 maanden betaalde je ook 40 euro op de 80 euro en 60 euro op de 120 euro. Van schuld 2 blijft nog 40 over en van schuld 3 60 euro. Je hebt de 20 euro van schuld 1 die afbetaald is over om toe te voegen aan een ander afbetalingsplan.

Voeg de extra 20 euro toe aan de maandelijkse 20 euro van schuld 2, waar 40 euro op rest: voila, kan volledig afbetaald worden. Weer een afbetaling klaar. Maand 2 en al 2 schulden weggewerkt. In diezelfde maand betaalde je ook het minimumbedrag van 30 euro op schuld 3.

In maand 3 heb je dus je minimum betaling van 30 euro plus 40 euro extra, van de 2 schuldkosten waar je van af bent. Er rest maar 30 euro meer. Dus de 40 euro extra kan je effectief gaan sparen of gebruiken. En je schulden zijn weggewerkt. Een maand vroeger dan voorzien.

Dit is een eenvoudig voorbeeld met een minimum resultaat natuurlijk. Maar ga maar na, als je met grotere betalingen en meerdere maanden gaat werken.

Ik weet dat het vaak lijkt alsof je nergens speling hebt. Dat je nergens een bedrag hebt dat je aan de afbetalingen kan toevoegen. Maar alle beetjes helpen. 20 euro kan al een sneeuwbaleffect veroorzaken dat na een tijdje echt voelbaar begint te worden. En misschien moet je even echt de beugel extra hard dichtknijpen. Maar het is voor een goed doel. Op een dag kan je al het geld dat je nu maandelijks afbetaald gewoon weer aan je budget toevoegen. En ben je schuldenvrij. Sneller dan voorzien. Het is het echt wel waard!

Advertenties

4 Replies to “Stap 3 Naar Een Leven Zonder Schulden”

  1. ik zag je blog en het eerste wat ik begon te lezen was deze blog over leven zonder schulden….je heb helemaal gelijk niemand wil er over praten want je voelt je schulden en ik voelde mij al snel een mislukkeling maar ik heb een lieve partner die mij heeft leren omgaan met geld en nu 3 jaar verder ben ik schuld vrij……wist nooit dat het mij ooit zou lukken en ben er zo blij mee dat ik nu weet hoe ik beter met geld om moet gaan……..vond het interessant om het te lezen…

    groetjes Esther

    Like

    1. Dank je, Esther. Dat gevoel van mislukking en schaamte is er inderdaad heel hard! Onze maatschappij is zo prestatiegericht, dat er geen plaats is om fouten te maken, lijkt het soms. Ik denk dat meer mensen sneller kunnen geholpen worden, als mensen die in dezelfde situatie zitten of zaten erover spreken. Kennis delen is een grote stap vooruit 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s