Boodschappenbudget: Bespaar Geld op Vlees

image

Bij de meeste gezinnen gaat een hele grote hap uit het boodschappenbudget naar vlees. We leven vaak nog met het idee dat een maaltijd geen maaltijd is als er geen grote lap vlees op ons bord ligt. Mensen die van dit idee afstappen, merken het ook snel aan hun budget!

Er zijn genoeg redenen om minder vlees te eten: te veel van het goede is gewoon niet gezond. Vaak is vlees vrij moeilijk verteerbaar voor het lichaam, door alle chemische producten en medicijnen die de dieren toegediend krijgen, blijven die ook in ons systeem hangen. En de ecologische voetafdruk voor de planeet is ronduit moordend. Vandaar hier enkele tips om te besparen op vlees.

1: Eet minder vlees
De eerste en meest logische tip geeft zichzelf weg natuurlijk. Het is echt niet nodig om elke dag een kwart van een koe of een halve kip naar binnen te werken. Las ten minste 1 vegetarische dag in (of 2 of 3 als je de uitdaging aandurft). Er zijn genoeg alternatieven: vis, maaltijdsoepen van groenten, vegetarische vervangproducten.

2. Ken de prijs per kilo
Deze tip vraagt een beetje research. Neem een notitieboekje mee naar de winkel en noteer de prijzen per kilo van het vlees dat je normaal gezien koopt. Na een tijdje weet je ongeveer wat de standaard prijzen zijn, dus dan merk je ook sneller op als je ergens een vleeskoopje kan doen.

3. Let op de prijs per kilo bij korting
Vaak springen de kortinglabels op voorverpakt vlees direct in het oog. En dan springt dat grote pak koteletjes zomaar in onze winkelkar. Maar pas op. Kijk eerst even naar de prijs per kilo op het ticket. Je kan bedrogen uitkomen. Want stel nu dat 1 kilo koteletten met bot met de korting 5,50 euro kost. Maar 1 kilo koteletten zonder bot kost 6euro rond. Je hebt in je kilo koteletten zonder bot, die 50cent duurder is, wel een kilo puur vlees. Terwijl het pak met de korting in feite minder vlees is (en die botten tellen toch voor een groot deel van het gewicht), dus betaal je dat vlees toch duurder. Ik persoonlijk verkies bij sommige soorten vlees toch het vlees met bot, ook al is het goedkoper. Gewoon omdat het bot meer smaak geeft, vooral in stoofpotjes en ovenschotels.

4. Koop in het groot
Veel vleeshallen verkopen collis tegen goede prijzen (als je tip 2 gevolgd heb, zal je zelf merken of het inderdaad goede prijzen zijn of niet). Deze collis zijn wel meestal groot (mijn lokale vleeshal heeft een colli van 45 kilo vlees – 15 verschillende soorten – voor de ronde prijs van 250 euro), dus check of er veel vlees tussen zit dat je gezin niet lust of dat je nooit klaarmaakt, want dan gooi je geld weg ipv te besparen. Kan je al het vlees thuis bewaren? Of misschien kan je samen met je ouders, familieleden of vrienden een colli kopen en zo de prijs en het vlees verdelen. Als je aan ‘vriezer koken’ doet, is het handig als die goedkopere colli net het vlees bevat dat jij in je recepten nodig hebt.

5. Vries het in
Van zodra je thuis komt, verpak het vlees in porties die jij gebruikt voor jouw gezin. Als je een kilo gehakt gekocht hebt (omdat het goedkoper is dan de kleine volumes), maar je gaat dit gehakt enkel gebruiken in spaghettisaus, om gehaktballen te maken en een klein gehaktbroodje (deze 3 kunnen ook ingevroren worden), vries het vlees dan in vrieszakjes in, in de juiste porties. Vergeet je labels niet!

6. Vermijd specialiteiten
Als het echt niet hoeft, houdt je bij kippenfilet en koteletten en worst. Ik denk niet dat een lamskroontje bv. bij veel mensen wekelijks op het menu staat. Denk maar zo: met het geld dat je uitspaart op vlees tijdens je normale boodschappen, kan je voor bepaalde gelegenheden wel iets extra uitgeven aan een specialiteit. Het is ook altijd goedkoper om bv. een volledige kipfilet of drumsticks te kopen dan dungesneden plakjes filet. De slager moet ook betaald worden voor het extra werk.

7. Rek het
Niet letterlijk natuurlijk. Maar als een recept voor 2 personen 2 kipfilets vraagt, dan kan je gemakkelijk 1 filet klaarmaken voor 2 personen (of er een twist aan geven en 1 filet in stukken doen). De spaghettisaus heeft echt geen halve kilo gehakt nodig, 250 of 300 gram zal ook wel lukken. En om ‘het gat’ op te vullen, gebruik extra groenten. Die hebben meer smaak dan vlees, zijn gezonder en vullen ook lekker. Vlees is een extra bij een gezonde maaltijd, niet de hoofdmoot.

Je kan bij een gerecht met gehakt ook 100gr vlees vervangen door 100 gr havermout. Het vult, de structuur zit ok en de havermout neemt de smaak van de saus op.

8. Winkel ‘op een ander’
Veel mensen vinden buitenlandse winkels en slagers intimiderend. Kan ik gewoon in het Nederlands mijn bestelling plaatsen? Welk soort vlees hebben ze daar? Is het wel proper? Uit onderzoek is gebleken dat halal slagerijen in België bij de top horen als het op hygiëne aankomt. Ze hebben er gewoon hetzelfde vlees als een andere slagerij (en wat extra soms) en het overgrote deel spreekt gewoon Nederlands. Bij mij in de buurt is het vlees ook een stuk goedkoper, je krijgt er al es een extraatje, de mensen zijn heel vriendelijk en het daagt je uit om eens iets nieuws te proberen (de gyros bij de Marokaanse slager is zo lekker, door de koriander die ze gebruiken). Het is ook de enige plaats waar je gemakkelijk aan schapenvlees komt, of lamsgehakt. Vooral op dat soort vlees kan je bij de buitenlandse slager veel besparen!

Geven jullie veel uit aan vlees? Hoe besparen jullie hierop?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s